54777777 hk-taxi.com

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: wccitycc

我的第2次替星期日經驗

金牌會員

星期日, 替更做嬴正更一D都唔出奇 !

正更日日開, 唔會唔落地, 間中都要排吓站休息吓.
替更養精蓄銳, 一更踩到盡. 我初初做星期日, 鬥志旺盛, 飯都唔食, 買個包, 排站時食, 真係做到數.
不過日日係咁就無可能啦, 有錢都無命享.
回復 支持 反對

24小時電召的士熱線:5477 7777

金牌會員

我係正更, 做星期日都冇可能做到呢個數, 我要拜樓主做師傅
回復 支持 反對

金牌會員

wccitycc 發表於 2014-5-29 12:56
唔知咁樣可唔可以証明我唔係打手

星期日有咁既成績
真係好野

真係多勞多得

回復 支持 反對

金牌會員

好多正更, 做星期日唔係好好數. 因為完全唔同章法.

我就九成星期日都開工. 樓主呢條數我十次有3次做到有突. 要點有幾個 :

1. 上午要做港島, 港島多外籍人士, 佢地早起身, 又多人要去教堂, 菲傭都會夾錢打的 (試過一個上午做過6支菲傭旗).  雖然多短旗, 但唔塞車, 密食當3番.
    九龍人, 十點都未起身.

樓主好彩, 辰早做新界人, 跟住過港島做, 完全合章法.

2. 下午要做九龍, 多大旗, 九龍人多數下午至出街.

章法啱, 只贏3成, 當然7成靠運氣. 所以我只有3成做到樓主呢條數.
    我星期日上午近紅隧口都會吉過海, 遠就無謂啦.
回復 支持 反對

金牌會員

另外, 好奇怪 !

樓主第12支旗喺灣仔落客, 第13支旗要去到堅尼地城至上到客. 咁耐都上唔到客.

唔通樓主無上半山區 ? 上高大把客噃.
回復 支持 反對

高級會員

JW2019 發表於 2014-5-29 20:15
另外, 好奇怪 !

樓主第12支旗喺灣仔落客, 第13支旗要去到堅尼地城至上到客. 咁耐都上唔到客.

JW兄~ 朝早我沙田拎車, 如果唔係咁岩有客上車, 我唔會過海啦~ 我其實好怕港島區d路.

另外, 第12支做完灣仔軒尼詩道之後, 其實我碌左入駱克道, 一路冇客上, 於是就唸住再去香港站,
去到發現好多車排緊, 所以就唸住碌到去西環, 再上山沿住薄扶林搵客.
下次我會識得試下碌上半山區啦~
回復 支持 反對

高級會員

wccitycc 發表於 2014-5-27 15:48
其實我都唔想做綠色d客,
當時0係黃金海岸係接近4點, 差唔多要番出沙田交更
我想博d 出市區既客, 點知上左 ...

如果係我,會到酒店博下( 酒店職員會將紅綠客分開 ),等多陣冇嘅就沿下路出番去.
回復 支持 反對

高級會員

cappuccino8864 發表於 2014-6-21 00:17
如果係我,會到酒店博下( 酒店職員會將紅綠客分開 ),等多陣冇嘅就沿下路出番去. ...

明白~ 下次有機會試下
回復 支持 反對

高級會員

好假旣打手,邊個唔知錶可以自己做手腳,唔好話係新人,老手越區做都就住就住黎做,幾勇幾爛做都敵不過唔識路同影快相,唔係邊有咁多人唔原意過海而拒載,仲咁密食,港九新界都做齊,好識路咁喎,不過冇人會信囉,一個新人黎講轉多幾轉方向感都冇埋,自己去左邊都未知啦,,因為你個頭一早就己經實哂,咁旣情況下連Google都幫你唔到至真.
回復 支持 反對

版主

我同樓主計下行車包收錢找贖時間,與及兩支旗之間的吉車時間。

1) 沙田愉翠苑 --> 美孚新邨  20
0 (當樓主即解即捕)
2) 美孚新邨 --> 機場 25
20 (樓主話兜過幾處才到逸東所以要計20分鐘)
3) 東涌逸東邨 --> 機場 15
25 (機場吉出青衣咁多地方唔去係要拍八達通上灝景灣?)
4) 青衣灝景灣 --> 荃景圍荃灣中心 10
5) 荃景圍 --> 灣仔會展 20
20 (樓主話兜過機鐵站冇運行才吉上半山)
6) 西邊街/般咸道 --> 香港站 15
20 (樓主話之前多車,這是排隊時間)
7) 香港站 --> 北角碼頭 15
8) 北角健康邨 --> 北角建華街 5
9) 北角建華街 --> 北角天后廟道 5
10) 北角天后廟道 --> 中環IFC 15
20 (排隊時間)
11) 香港站 --> 香港大學 20
12) 香港大學 --> 灣仔軒尼詩道 20
30 (由灣仔兜到堅城,斷估唔會上高速去西環搵客)
13) 堅尼地城 --> 機場 30
25 (又去灝景灣?我載客去10次有11次吉走!!!)
14) 青衣灝景灣 --> 翠怡花園 10
15) 青衣青逸軒 --> 荃灣華德街 15
16) 悅來酒店 --> 荃灣西鐵站 10
5 (排隊時間)
17) 荃灣西鐵站 --> 荃錦公路川龍 15
18) 荃錦公路川龍 --> 荃灣地鐵站 15
19) 悅來酒店 --> 荃錦公路芙蓉山村 5
30 (荃錦兜上PMH搵客?連排隊當半粒鐘)
20) 瑪嘉烈醫院 --> 葵芳新都會 5
21) 葵芳新都會 --> 馬灣 15
15 (第3次拍卡入灝景灣,點解我次次去都冇客?)
22) 青衣灝景灣 --> 大坑東棠蔭街 20
30 (樓主話在此吃飯)
23) 石硤尾偉論街 --> 廣播道馬可尼道 10
24) 九龍塘時鐘酒店 --> 黃金海岸 30
25) 黃金海岸 --> 屯門南浪海灣 20
26) 黃金海岸 --> 屯門碼頭 25

-----------------------------

以上的行車時間是很熟路的老手才做到,而且要有計劃才做到!!!
樓主是沙田車,第二日替工就拜四角,我當佢完全無行錯路,與老手同級。

計落最保守需時795分鐘,即係大約要13小時,
樓主話朝5點半開工,到下午4點零就趕交更,樓主手車真快!

------------------------------

因此,我有理由相信樓主是打手,
特更做1700都幾好了,仲要一個早更?咪玩啦!
一更車唔係唔得,要大旗有來有回,仲要連續幾支大旗都來回先做到,我做過!
回復 支持 反對