54777777 hk-taxi.com

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: wccitycc

我的第2次替星期日經驗

版主

waiarthur 發表於 2014-6-29 21:45
逸東就唔難行,東涌唔係富東就逸東,其就其在佢手車可以行咁快,又唔行錯路,我算佢有運,即上即落,不過新手車 ...

我梗識去,但每次去都要昅真路口,過龍好難返轉頭,
我已經係老手,第一次去到落完客,連東南西北都分唔清!
佢話先去過地龍站頭,兜去逸東難度其實幾高的,
算你講得服講痾尿撞棍去到,成日廿幾支旗都撞到棍?

我唔係話樓主,99.9%新仔做完支跨區旗唔敢上客,
原路線吉返自己最熟之地頭,跨區又吉回頭...
每日認幾十條街,冇6個月資歷都唔敢去到邊做到邊。
大把人做10年唔敢過海,入新界dup低個頭即回市區。:
回復 支持 反對

24小時電召的士熱線:5477 7777

高級會員

vacheron 發表於 2014-6-29 23:28
我梗識去,但每次去都要昅真路口,過龍好難返轉頭,
我已經係老手,第一次去到落完客,連東南西北都分唔 ...

我揸左二十幾年車,九龍新界東涌D路都難我唔到,當年有銀行的地方我就要去,除左冇做過香港區,不過我住港島,所以後來揸的士我做返港島區,可以話初頭港島區我其實反而唔多熟,因為揸的士唔同揸私家車,我入行都要用半年時間去記D路點行,又學英文D街名大厦名會所醫院名等等,.......因香港區鬼佬多,唔識呢D見到鬼佬都冇得做,講真要做到似樣D肯定要半年時間,而家D路又日日變,我而家反而去返九龍新界東涌D路都有陌生感覺,條條路都要諗住黎行,依家我一得閒都要不斷去記返九龍新界東涌D路同大厦,耐左加小去其實真係會忘記陌生,仲要記實D快相位,如佢係一個新入行旣人,可以識咁多路行得咁快又冇錯又唔頭暈又避到快相仲可以有方向感,我切呀真係.
回復 支持 反對

中級會員

小心呀.有2個人係打手黎呀自己估下啦
回復 支持 反對

版主

waiarthur 發表於 2014-6-30 11:30
我揸左二十幾年車,九龍新界東涌D路都難我唔到,當年有銀行的地方我就要去,除左冇做過香港區,不過我住港島, ...

咪係!熟路只幫到新手3成咋,我都係熟路入行,一聽個目的地想減出黎!

例如:羅便臣道3號、寶雲道12號、淺水灣道5號、清水灣道8號、北京道1號...

算你每更做30支旗,可能有重覆,唔係每日學到30個了能地方的,
新手第2日可以自由發揮到完全無出錯,我陪你切!
回復 支持 反對

高級會員

vacheron 發表於 2014-6-29 16:18
還不止!機場吉出青衣唔出奇,
奇在青衣咁多位走,灝景灣要拍卡入閘,
得15分鐘老免,3次吉上去都有客 ...

果度係住客如要車會叫門口保安,然後通知門口排隊的吉車(近青宏苑停車場)入去該座接客,所以如自己吉入係接吾客的!
回復 支持 反對

版主

timandsee2001 發表於 2014-7-1 22:10
果度係住客如要車會叫門口保安,然後通知門口排隊的吉車(近青宏苑停車場)入去該座接客,所以如自己吉入係 ...

果然係行家,我篤爆等樓主拆,但佢潛左水。
樓主話唔喜排隊,但星期日早更,3次吉出去青衣去到牙鷹洲街都冇艇排隊?
你認為合情理嗎?咁多地方唔使排隊拍卡入閘,佢卻3次由機場吉出灝景灣上客。

打手始終逃唔過老行尊的實際經驗,一篤就爆!

回復 支持 反對

金牌會員

但我尋日紅日早更開9:30am, 收工5:30pm,錶頭7號仔得8百左右咋噃,車主減50元車租,都係救唔到,命也?運也? 定係有遊行,大圍環境都係咁呢?
回復 支持 反對

高級會員

username 發表於 2014-7-2 11:53
但我尋日紅日早更開9:30am, 收工5:30pm,錶頭7號仔得8百左右咋噃,車主減50元車租,都係救唔到,命也?運也? ...

大圍環境都真係好靜,我尋日下午點半都係得六舊多,好彩臨尾响維園車到個印尼妺先返去柴灣攞完野再去機場,如果唔係尋日真係要食蕉.
回復 支持 反對

金牌會員

waiarthur 發表於 2014-7-2 22:51
大圍環境都真係好靜,我尋日下午點半都係得六舊多,好彩臨尾响維園車到個印尼妺先返去柴灣攞完野再去機場, ...

你確係有運的人,柴灣飛出赤角支旗,不計行李,隧道及快線,都執番成3條紅衫魚收工,好嘢!
回復 支持 反對

中級會員

vacheron 發表於 2014-6-30 13:08
咪係!熟路只幫到新手3成咋,我都係熟路入行,一聽個目的地想減出黎!

例如:羅便臣道3號、寶雲道1 ...

‘’新手第2日可以自由發揮到完全無出錯,我陪你切!‘’
我都黎切,我貼埋烏鷄猪横脷 蜜棗杏仁生熟地
回復 支持 反對